Dorpsvisie Uithuizermeeden 2015-2025

opdracht
opstellen dorpsvisie samen met het dorp

locatie
Uithuizermeeden

samenwerking
Enno Zuidema

opdrachtgever
gemeente Eemsmond

jaar en status
2015, afgerond

Nederlanders hebben het over Uithuizermeeden, maar Groningers spreken over Meij. Hoe kunnen we ons dorp leefbaar en weerbaar maken onder invloed van krimp, vergrijzing en de aardbevings? Deze vraag stond centraal in het dorpsproces dat ik samen met Enno Zuidema begeleidde. Tijdens 3 dorpsavonden lieten de bewoners zien dat ze handen uit de mouwen willen steken voor de toekomst van hun dorp. Het resultaat is geen dik onderzoeksrapport, maar een eigen Meij-krant. Hierin staat niet alleen waar Meij naar toe wil de komende 10 jaar, maar ook een dertigtal projecten waar het dorp morgen zelf al mee aan de slag kan. De gemeente Eemsmond heeft het proces als voorbeeld gesteld voor andere dorpen nu de versterkingsopgave steeds dichter bij komt.

Visiekaart en projectenboek
De visiekaart toont de kansen van het dorp en geeft aan waar de komende tijd aan gewerkt moet worden – volgens de Meijsters. De ideeën van het dorp zijn vertaald in verschillende concrete projecten, die Meij leefbaar en weerbaar maken en waar het dorp direct mee aan de slag kan. De projecten zijn verzameld in een projectenboek. Hierin staat een korte beschrijving van elk project, de betrokken partijen, welke rol het dorp hierin kan spelen en wie de ‘actiehouder’ is. De projecten gaan over economie en werkgelegenheid, erfgoed en beeldkwaliteit van de Hoofdstraat en vertrouwd ouder worden op Meij.

Bekijk hier de Meij-krant.

De Meijsters aan zet
Op 5 april 2016 nam het college van B&W van de gemeente Eemsmond de krant enthousiast in ontvangst. En dit werd door de pers vast gelegd! Enno Zuidema en ik zetten een stap terug, maar het dorp gaat verder!